Sint-Joriskerk

Antwerpen

Opdrachtgever Stad Antwerpen
Periode 1996 - heden
Status Exterieur en technieken afgerond, interieur volgt.
Omschrijving

Parel van de neogotiek

Tijdens het Franse bewind verdwijnt de 16de-eeuwse Sint-Joriskerk aan het Mechelseplein in Antwerpen. Een leegte blijft achter. In de 19de eeuw wordt daarop een wedstrijd uitgeschreven voor de bouw van een nieuwe kerk gewijd aan Sint-Joris. Deze ontwerpwedstrijd verloopt in de jaren 1839-1845  over verschillende fasen. Uiteindelijk wint de architect Leo Pieter Suys.

Zijn ontwerp is voor Antwerpen zeer vernieuwend. Hij haalt zijn inspiratie bij de Saint-Clothilderkerk in Parijs en de Dom van Keulen en kiest resoluut voor een nieuwe stijl: de neogotiek. Deze stijl is een reactie op de strakke, koele vormen van het classicisme en grijpt terug naar de middeleeuwse gotiek.

De Sint-Joriskerk is een neogotische parel omdat ze wordt uitgewerkt als een gesamtkunstwerk waarbij de architectuur en alle decoratieve elementen een geheel vormen. Tot in het kleinste detail wordt de kerk uitgewerkt en aangekleed door een aantal belangrijke kunstenaars: Jean-Baptist -Capronnier voor de glas-in-loodramen (1871-1875), de firma Merklin-Schütze voor het orgel, François Durlet en zoon voor het gebeeldhouwde kerkmeubilair (1863-1871) en de kunstschilders Godfried Guffens en Jan Swerts voor de muurschilderingen.

Restauratie - totaalproject

In 1996 begint Steenmeijer Architecten aan de restauratie van de torens en de voorgevel van de Sint-Joriskerk. De opdracht wordt een jaar later uitgebreid voor de restauratie van het hele kerkgebouw, met interieur, en loopt vandaag nog.

De torens en de voorgevel werden als eerste aangepakt in de periode 1999-2003, gevolgd door de andere gevels, het dak en de glas-in-loodramen in de periode 2006-2009. Inmiddels zijn de werken aan  het exterieur voltooid en wordt volop de restauratie van  het interieur voorbereid en uitgevoerd.

De vernieuwing van de elektriciteitsinstallatie, de verlichting en de klimaatbeheersingsinstallatie en de plaatsing van convectoren zijn in 2017 afgerond. In 2018 en 2019 staan de restauratie van het interieur met de muurschilderingen, het meubilair en de schilderijen op het programma. Het orgel komt als laatste aan de beurt.

Beheersplan

Steenmeijer architecten kent het gebouw door en door. Ze was daarom in 2017 de aangewezen partner om het beheersplan voor de site op te stellen. Het plan is ondertussen goedgekeurd door het agentschap Onroerend Erfgoed.

In samenwerking met

Copyright interieurfoto's: Kioni Papadopoulos.